Fra Cuxhaven til Norderney og Leeuwarden(Holland)

10/5 2023 S

Vi blev en dag mere i Cuxhaven, da det var regnvejr og meget tåget. Vi kunne komme en tur i byen mellem bygerne. Vi fik set på tidevandtabeller mv. og fik planlagt næste dags sejlads.

11/5 2023 S

Vi stod op kl. 05:30, hvor det var tæt på højvande og vi ville få medstrøm de første timer.

Det var en noget urolig sø, og meget diset, så vi måtte have vores radar tændt, der var ingen vind, så det blev forn motor, heldigvis var der 2 knobs medstrøm, så vi sejlede omkring 8 knob.

Der kom vind over middag, så vi kunne få sejlene op; men der var det desværre modstrøm; men kun omkring 1 knob. Vi nåede Norderney 17:30 og fik en fin plads med læ i cockpittet.

12/5 2023 S

Vi fik set en stor del af Norderney. I den vestlige ende, er der plastet godt til med hoteller, og en pæn stor turistby med diverse souvenir butikker, cafeer og restauranter. Hele nordsiden af øen er en lang sandstrand; men der var nu ikke nogen i vandet, vand temp. 12 grader. Der er flere stier og grønne områder på øen. Om eftermiddagen var der levende musik i en park, hvor mange sad i de specielle topersoners bænke med tag over – strandkurv kaldes de. Vi var heldige med vejret, sol fra en skyfri himmel, men det blæste en del, heldigvis havde vi både læ og sol i cockpittet.

Det er en dejlig havn med gode faciliteter, 23 £ pr. nat plus strøm 1€/KWh

13/5 2023 S

Vi stod igen op kl. 05:30 hvor det var højvande, så vi ville få medstrøm de første 5-6 timer. Denne gange var det til sol fra en skyfri himmel, og vores ynglings vind agten for tværs og halvvind, hvor heldig kan man være. Det var godt vi kom tidligt afsted for selv om, det var højvande, var vandstanden ikke så høj, og vi skulle forbi et område nord vest for øen, hvor det var meget lavvandet. Da vi var henover området viste dybde måleren kun 40 cm. vand under kølen, vi kom igennem uden problemer. Vi fik en skøn sejlads og nåede sejlrenden indtil Lauwersoog kl. 14:30, indgang til den stående masterute. Da vi sejlede ind til for bassinet ved slusen, blev vi lige nød til at bakke for en færge, der lige synes den skulle ud, inden vi kom ind; men da vi var inde igen, kunne vi sejle direkte ind i slusen, og blev sluset ca. en meter ned.

Vi sejlede ind i den havn, der ligger lige efter slusen og fik en fin plads med læ og sol i cockpittet J

14/5 2023 S

Vi sejlede kl. 9.00, det er godt markeret, hvor vi skal sejle, vi kom igennem en sluse efter ca. en times sejlads, vi slusede ca. en halv meter op. Vi kom under 10 broer, det fungerede rigtig fint, man kalder bromanden op på VHF radioen, der er et skilt før slusen, hvor der står hvilken kanal, og så gik der kun ca. 5 min., før broen begyndte at gå op, og vi kunne sejle igennem. Vi sejlede igennem Dokkum, en rigtig hyggelig by, ved to af broerne i byen, blev der hejst en træsko ned, hvor vi skulle ligge et beløb (3,5 og 5 €), der stod på et skilt uden på broen.

Vejret var fint sol, lidt skyer og kun lidt vind, vi sejlede igennem Friesland, hvor landskabet er præget af landbrug med køer og får, et smukt grønt område. Der er mange rigtig flotte huse, og haver. Der er nu noget særligt ved at sejle på kanaler især her om foråret, hvor alt lige er sprunget ud, og der er en fantastisk fuglesang, og mange flotte ænder med ællinger på kanalen. Alle vi møder er meget imødekommende, og man hilser på alle man møder.

Broerne holder lukket mellem 12-13, så vi kunne lige så god finde et sted at ligge os ind; men nej så nemt skulle det ikke være, vi støtte på grund et par gange, inden vi fandt et sted.

Inspireret af vores gode venner Kirsten og Henrik, lagde vi os i byen Birdaard mellem to broer, hvor vi kunne se, der var vand nok. Vi tog en runde rundt i byen og op langs kanalen, en hyggelig lille by, tænker det er en forstad til Leeuwarden, der var lige en god bager og et hotel der havde åbent for udskænkning. Det var søndag, med børn der legede i haverne, det virkede meget idyllisk. Husene langs kanalen har deres egen båd bro og haver lige ned til kanalen. Da vi lå tæt på en havn med faciliteter, vi kunne benytte, blev vi krævet 8£ for at ligge der en nat

15/5 2023 S

Vi sejlede kl. 9.00, da broen åbnede. Det var en skøn morgen sol med lidt skyer, der var ikke en vind, så man kunne se træer spejlede sig i vandet. Der var et langt stykke uden broer; men da vi nærmede os Leeuwarden kom broerne, men igen gik det fint med at komme igennem. Vi har købt et nyt kort over kanalerne (havde ellers lånt et fra 2018) og der var beskrevet en havn midt i byen tæt på centrum, så vi tænkte, det kunne være fint at ligge der. Da vi kom til havnen, var det kun pladser langs kanalen, og vanddybden var meget lav, samtidig med vi skulle holde øje med masten ikke ramte træerne. Vi fandt et sted, hvor vi lige kunne komme ind, dog ikke uden at maste toppen lige ramte de yderste grene af et træ; men det gik. Vi lå fint lige i centrum op til en park og med udsigt ud over centrum af byen. Der var bare et problem, vi skulle betale med en app, vi ikke kunne få installeret på vores telefon, og da vi også var bekymret over vanddybden (10-20 cm vand under kølen), besluttede vi os til at gå en tur her i centrum af byen, og så sejle videre til en havn lige uden for byen. Efter at være kommet under 12 broer fra vi sejlede fra Birdaard, ankom vi til en havn i industrikvarteret uden for Leeuwarden 15.30 tiden, ikke nær så charmerende som den første; men her var vand nok under kølen og en havnefoged, vi kunne betale til, og så kom vi til at ligge foran en hollænder vi flere gange har mødt på turen. Der var ikke så langt til et supermarked, så vi kunne få handlet ind, det småregnede, så det blev bare til hygge i båden.