Månedsarkiv: maj 2023

Fra Dordrecht til Dunkerque

25/5 23 S

Vi sejlede fra Dordrecht kl. 8.30, hvor broen fra havnen og ud åbnede, så det kunne passe sammen med åbningstiden for broen lige uden for havnen, vi var ti både, der skulle under broen. Efter broen kom vi ud på en stor kanal, og det var muligt at sejle for fokken (for sejlet), vi havde 2-3 knobs medstrøm, så på et tidspunkt sejlede vi 9,1 knob. Vi nåede hurtigt til Willemstad, hvor vi skulle gennem en sluse. Der var en sluse for erhvervs både, hvor broen kunne åbne, så det krævede ventetid før broen åbnede, og en sluse for sportsbåde, hvor man skulle under en fast bro, slusen var åben, da vi ankom. På vores kortplotter stod der, at broen var 19,2 m. Der var et skilt uden for slusen, hvor der stod 18,2/18,9. Vi var meget i tvivl om, vi kunne komme under broen, vores mast er ca. 18 meter over vandet med antenne, der kom en anden båd sejlende med ca. samme maste højde, så vi tog chancen og det gik fint, der var ca. 10 cm fra antennetoppen til broen. Efter ca. en time kom vi til endnu en sluse og bro, hvor der på kortplotteren stod 17,5 meter, så der turde vi ikke lige sejle under, selv om der på skiltet ud for slusen stod 18,4. Da vi så en engelsk båd på størrelse med vores sejle ind ved slusen for erhvervs både, gjorde vi det samme. Vi måtte ligge og vente ca. en time foran slusen. Vi fik at vide, der var problemer, med en af de to sluser, der var. Mens vi ventede, kom vi snak med et par på en hollandsk båd, der havde planer om at sejle langt i 2024.

Da slusen endelig åbnede, sejlede der mange store flodpramme ind i slusen, så vi blev i tvivl om, vi kunne være der; men heldigvis var vi sammen med den hollandske båd, der jo kunne forstå, hvad der blev sagt, så vi fulgte efter dem ind i slusen. Vi måtte ligge os uden på deres båd, og uden på os kom den engelske båd, og så var slusen fyldt. Vi var bekymret for, om vi kunne holde båden, når flodprammene skulle ud, og skruevandet ville give turbulens i slusen. Men med motoren tændt kunne vi holde båden på plads. Det var lidt nervepirrende; men det gik heldigvis fint. Efter slusen kunne vi endelig sætte fuld sejl, vi havde en god vind agten fra 6-10 m/s (vores ynglings vind). Det var herligt endelig at kunne slukke for motoren. Solen skinnede og vi sejlede i et dejligt grønt område. Klokken var blevet 15.00, så vi besluttede os til at sejle til en havn Kats på vejen til Vlissingen. Vi kom til havnen 17.30 og der var heldigvis en plads.

26/5 23 S

Vi sejlede igen 8.30 med kurs mod Vlissingen, det blæste kraftigt; men solen skinnede. Vi kom hurtigt gennem en sluse og ud på en kanal, her lagde vinden sig lidt, igen et dejligt grønt område at sejle igennem og kun lidt trafik.

Ved 12.30 tiden kom vi til to broer lige efter hinanden, vi kaldte brovagten; men ingen svarede, da vi kunne se en slæbebåd med en stor kran på mellem broerne, lå vi og ventede ½ time på, den skulle komme igennem; men så snart den kom ud, blev broen lukket øv. Vi fik så endelig fat på brovagten, der bad os vente ved en bro til 14.35, hvor der vil være en blå bølge, dvs. flere både der kom gennem broerne på en gang. Der kom efterfølgende flere både og en hollandsk båd lagde sig uden på os. Det var et par på vej på ferie, snakken gik, så tiden gik hurtigt. Vi fik mange gode informationer af dem.

Nu hed det sig, der skulle være en blå bølge; men ved de efterfølgende 3 broer var der fortsat en del ventetid, før de blev åbnet. Vi nåede i havn kl.16. Så vi kunne fint nå at få handlet ind.

Vi fik set på vejrudsigter og tidevand, og fandt ud af, det vil være bedst at sejle til Dunkerque i morgen ved 8.00 tiden.

Det bliver dejligt at komme ud på det åbne hav igen. Vi har haft rigtig mange gode oplevelser på vores vej gennem Holland; men nu er vi nået dertil, at vi er blevet godt trætte af at vente på broer/sluser, der skal åbne. Vi gætter på over 100 broer. Vi er kommet i snak med rigtig mange hollændere, der sejler som os. Vi oplever, at vi hurtigt kommer tæt ind på livet af dem, og de er utrolig hjælpsomme og informative. Vi håber vi møder flere på vores tur.

27/5 23 S

Vi sejlede kl. 8.00 med kurs mod Dunkerque. vi kom hurtigt gennem den sidste sluse i Holland, og så kom vi ud på åbent hav med saltvand under kølen- dejligt.

Solen skinnede fra en skyfri himmel og vi havde vinden bagfra, vi fik hurtigt sat sejl; men der var ikke så meget vind som lovet, så vi satte gennakeren (se billede), og det gik fint, lige indtil vinden øgedes til 8 m/s, så kom den ned og sejlene blev sat igen. Vi havde 1-1½ knobs medstrøm hele turen, og da vinden begyndte at komme ind agten for tværs, fik vi god fart i båden, på nogle tidspunkter var vi oppe på 10 knob.

Efter 8 timer nåede vi indsejlingen til Dunkerque. Per havde fundet en havn Y.C.M.N, en tidevands havn, der ligger tæt på byen, der lød til at være et godt sted. Vi vidste ikke lige, hvor vi skulle ligge; men en af de lokale fik os guidet hen til gæstepladsen ind mellem to store motorbåde på yderbroen, her lå vi godt, og lidt i læ fra nordøsten vind fra motorbåden og nogle huse.

Vi kunne ikke finde nogen havnefoged, og fik at vide, han nok først kom tirsdag, det er en forenings havn, så det tager de ikke så tungt. Vi fik en kode, så vi kunne komme ind og ud af porten til havnen.

28/5 23 S

Det blev til stor vaskedag, der er vaskemaskine i havnen til kun 2 € pr. vask og vejret var ideelt til, det kunne tørre på båden. Vi fandt et supermarked og en bager, der havde åbent selv om det er helligdag. Om eftermiddagen gik vi tur i byen, og der var fest og glade dage. Vi fik at vide, det var havnens dag, der blev fejret

Vi fik set på vejrudsigter, og det ser ikke lovende ud, det højtryk, der er placeret over England giver kraftig blæst fra øst/ nordøst op til 15-20 m/s, og det ser bare ud til at blive ved. Vi håber bare, der bliver nogle dage med kun 10 m/s, så vi kan komme videre, heldigvis kommer vinden fra den rigtige retning.

29/5 23 S

Vi gik en længere tur ud til et stort Carrefour supermarked, der havde åbent, og på vejen hjem kunne vi gå langs kysten med rygvind. Det blæste kraftigt, og der var sand fygning på stranden. Der er en flot bred stand promenade og strand med fint hvidt sand. Der var kun et par enkelte i vandet; men mange kite surfere. Vi kom forbi flere skilte omkring evakueringen af de engelske soldater fra kysten i 1940, og netop d.29/5 blev der evakueret 47.310 mand for 83 år siden. Der blev i alt fra 27/5-4/6 1940 evakueret 338.226 mand. Hvor mange små skibe, hjalp til, mange kom langvejs fra. De små skibe kunne komme tæt på kysten, og sejlede soldaterne ud til de større skibe. Vi så et af dem i Falmouth da vi var der i 2020.

Sidst på eftermiddagen var vi på FaceTime med Maja og familie, dejligt at der er den mulighed, hvor man både kan se dem og snakke med dem. Vi gik derefter ind til en havn, der ligger tættere på centrum. Det er en havn, hvor man skal gennem en sluse og 3 broer for at komme ind. Vi havde set der lå en dansk båd, og når man er ude på langtur, er det altid dejligt at få snakket med andre langturs sejlere. Vi faldt da også hurtigt i snak med dem, det var Claus og Pia fra båden Trunte, de var på vej rundt om England.

Fra Amsterdam, Harlem, Gouda og Dordrecht

22/5 23 S

Kl. 8.30 sejlede vi med kurs mod Harlem i sol fra en skyfri himmel. Vi skulle først et stykke af Nordsø kanalen, og undvige alle de færger, der går over den, før vi kom af den kanal, der fører til Harlem. Ved den første sluse kom vi i snak med et par unge mænd på en hollandsk båd Odin. De fortalte, at det bedste var at sejle i en flotille gennem alle de broer, man skal under på kanalen gennem Harlem. Man skal betale 3,5 € for at komme gennem slusen, og da de tidligere kun tog mod mønter, tog jeg kun mønter med op, hvor sluse manden sad; men her måtte de ikke tage imod mønter (det skal ikke være let), de tog kun mod betalings kort; og det havde jeg ikke med, han blinkede til mig og sagde, jeg ikke skulle sige det videre, så jeg skulle ikke betale.

Vi fulgte båden Odin og nogle tyske både videre gennem byen. Ved den første bro skulle vi betale 14 € for at komme gennem alle broerne. Det var flot at sejle gennem Harlem, hvor vi kom forbi flere at de specielle hollandske møller, der var flotte bygninger og et hyggeligt torv. Det gik fint med at komme gennem broerne, selv om de lå meget tæt. Der går meget tid med at vente foran en bro, og da båden ikke ligger helt stille, må båden hele tiden justeres, og ofte er der behov for at bakke. Efter Harlem lå kanalen over det omgivende land. Vi kom forbi en stor tulipan park; men tulipanerne var høstet, vi skulle have været der inden 15 maj. Men vi sejlede gennem dejlig grøn natur, blomstrende træer og forbi deres flotte haver, der er mange store drivhuse undervejs. Vi havde først planlagt at tage turen over Leiden, da hollænderne fortalte, den var hurtigst; men da vi så nærmere på havnene, var der ikke mange, vi kunne komme ind i. Vi tog turen mod Brassemeermeer, hvor de andre i flotillen også drejede af. Vi stoppede ved den første havn til styrbord, efter vi kom ind i søen, godt trætte efter at være kommet under 20 broer og en sluse. En rigtig hyggelig lille havn, med de flotteste toilet faciliteter, vi endnu har set. Den lå tæt på indkøbsmuligheder, så vi kunne få provianteret. Vi gav 24 € for en nat, og så fik vi et glas syltede agurker med, dyrket lokalt.

23/5 23 S

Vi sejlede igen 8.30 med kurs mod Gouda, og efter ca. ½ time kom vi til den første bro. Lige inden Alphen Ann Den Rijn, kom vi til en bro, hvor der var 2 røde lys tændt, hvilket vil sige, at slusen var ude af drift, vi prøvede at kontakte bromanden på VHF; men ingen svarede. Der stod et skilt uden for broen, hvor der blev henvist til en hjemmeside, og der stod, at broen var lukket. Øv tænkte vi, så skulle vi hele vejen tilbage og under en del broer for, bare at komme om på den anden side af den bro, vi lå og ventede ved. Da vi havde vendt båden kom en stor hotel turist båd sejlende, vi kunne se, den ikke kunne komme under broen. Vi afventede lige for at se, om han fik lov, og heldigvis for det, for så ændrede signalet på broen og kort tid efter kunne vi sejle under. Vi fulgte efter båden under den næste bro; men så skulle den ikke længere. Vi kom igennem 14 broer inden vi nåede Gouda. Lige uden for Gouda var en dobbelt jernbane bro, der kun åbnede hver anden time, vi kom ved 13.00 tiden, og næste åbning var 14.30, så var der ikke nogen undskyldning for ikke at holde siesta.

Vi sejlede ind i den eneste havn i byen og heldigvis var der plads, en meget lille, men igen en rigtig hyggelig havn og meget hjælpsom havnefoged. Vi gik straks ind til byen, og fik set centrum. En hyggelig by med en meget flot bymidte, og Hollands længste kirke med de flotte glasmosaik vinduer. Vi fik også købt en Gouda ost.

24/5 23 S

Vi sejlede igen ved 9.00 tiden med kurs mod Dordrecht, og kom hurtigt igennem en sluse og bro. Så var der endelig en times sejlads uden en bro, dejligt. Efter en bro skulle vi dreje ud på en større kanal, efter ca. ½ times sejlads kom vi til en stor bro, der først åbnede kl. 14, og kl. var kun 12:30, der var ikke noget sted at ligge til, så vi måtte holde båden foran broen. Vi fik spist frokost; men det blev ikke til siesta, da vi hele tiden skulle styre båden. Jeg fik trænet i at bakke med båden og rettet den op, det er ikke min stærkeste side. Kl. blev 14. 00 og broen åbnede ikke, vi havde kaldt brovagten over VHF flere gange; men der blev ikke svaret. Per fandt et tlf. nr. til brovagten, han fortalte os, vi skulle have kaldt; men hvad hjælper det, når det ikke blev hørt. Nu hjalp det og kort tid efter åbnede broen. Derefter sejlede vi ind i Dordrecht

Vi tog ikke den første havn men en lille foreningshavn, der så hyggelig ud. Vi ringede og hørte om der var plads, og om broen indtil havnen kunne åbnes. Da vi kom stod havnefogeden allerede ved broen og åbnede så vi kom ind med det samme. Igen en meget hyggelig havn, lige op til en flot stor kirke. Vi fik ikke tanket diesel på vejen, havnefogeden fortalte at lige ved siden af havnen var mulighed for at købe marine diesel. Vi lånte en trækvogn af havnen og fik fyldt to store dunke, så nu kan vi klare os.

Vi gik derefter ind og så centrum af byen. Det er den ældste by i Holland, meget charmerende med flotte gamle huse, og igen en rigtig flot bymidte.

Fra Leeuwarden, Lemmer og Amsterdam

16/5- 2023 S

16/5 2023 S Vi sejlede igen kl. 9.00, hvor broen nær havnen åbnede, med kurs mod Lemmer ca. 45 km., det lyder ikke af meget; men når man kun må sejle højst 12 km i timen med stop for broer, så tager det tid J. Vi kom under 6 broer, kun ved en jernbanebro skulle vi vente mere end 5 min. Da vi var kommet lige uden for Leeuwarden, sejlede vi over en motorvej, det er specielt, at se bilerne kører under kanalen. Vi fik nogle regnbyger undervejs, så dejligt vi kan stå under cockpit teltet i tørvejr. Vi havde en fin sejlads, trods det blæste meget, vinden kom mest ind bagfra, så det gav et lille skub. Vi sejlede igen igennem alt det grønne, vi har endnu ikke set tulipan marker, de kommer først efter Amsterdam, og så er vi desværre nok lidt for sent på den; men håber ikke de er afblomstret endnu. Vi sejlede over en sø (Snitser Mar), hvor vi kunne sejle for fokken (for sejlet). Det blæste kraftigt, da vi nåede Lemmer, der var ledig plads på gæstebroen langskibs ved den havn, vi havde valgt at ligge i (der er mange havne i Lemmer). Vinden kom ind fra siden væk fra broen, så det var svært at komme i land, men heldigvis stod der straks 2 mand og hjalp til at tage mod fortøjningerne, så vi kom ind uden problemer. Det var koldt og der kom mange byger, så vi hyggede igen i båden.

17/5 2023 S

Vi blev en dag mere i Lemmer, der var tøj der skulle vaskes (der er vaskemaskine i havnen), og vi skulle se byen. Det er en rigtig hyggelig by især langs kanalen, er der rigtig charmerende. Vi fandt en seafood cafe, hvor vi fik lækker laksesalat og med udsigt til den flotte kirke midt i byen og kanalen.

18/5 2023 S

Vi sejlede 08.30 med kurs mod Amsterdam. Vi skulle først gennem en sluse ud til Ijsselmeer en stor sø, der strækker sig helt til indsejlingen til Amsterdam. Vi blev sluset ca. 30 cm. ned. Vi havde gjort klar til at sætte sejl, nu vi kom ud på søen; men der var kun meget lidt vind bagfra, så det blev kun til for fokken. Efter ca. 3 timer kom vi til en sluse ved Enkhuizen, her blev vi sluset lidt op igen, så kom vi ud på den anden del af Ijsselmeer, der går en vejdæmning henover søen. Nu var der kommet lidt mere vind bagfra og vi fik fokken ud igen. Der var rigtig mange sejlbåde på søen, der sejlede på kryds og tværs, så det var med at holde godt udsyn. Det var Kristi himmelfarts dag, så vi går ud fra, det også er en fridag i Holland og vejret var fint med sol bag slørede skyer; men vinden var kold. Vi så der var en god ankerbugt mellem Volendam og øen Marken, så vi besluttede os for at kaste ankeret og ligge her til dagen efter, så vi vil komme tidligt til Amsterdam. Det er en meget fin ankerplads med læ fra øst nordøst hvor vinden kom fra, der går en lang mole ud fra øen Marken, der lå 8 andre både for anker sammen med os.

Vi havde en rigtig dejlig aften på ankerpladsen; men så begyndte det at blæse op 8-10 m/s, ikke noget vejrudsigterne havde forudsagt, så vi lå noget uroligt; men ankeret holdt fint. Vi blev vugget i søvn.

19/5 2023 S

Efter en lidt urolig nat vågnede vi til sol og næsten ingen vind. Vi sejlede igen med kurs mod Amsterdam, vi var så heldige at komme igennem den eneste bro, vi skulle under med det samme. Broen åbner kun 20 min over og 20 min i hel. Efter broen skulle vi gennem en sluse ca. 20 cm. ned. Kort efter slusen drejede vi ind til havnen Aeolus, vi var blevet anbefalet af Frits (en af vores sejlervenner). Vi havde ringet dagen i forvejen for at være sikker på, der var plads, vi sagde vi ville komme ved middagstid, og kl. 12.00 var vi der. Vi skulle først ligge til ved en meget lille ankomstbro, men hurtigt kom ham, der havde vagten i havnen (det er en forenings havn) og fandt en plads til os, det blev i et hjørne, hvor vi lige kunne være, og endda den bedste plads i forhold til sol i cockpittet. En lille hyggelig havn med egen lille værtshus. Havneprisen for vores båd 22 € pr. dag og gratis strøm og vand, det kan vist ikke være billigere her midt i Amsterdam.

Vi skal kun gå et kort stykke, så er der en gratis færge, der sejler os over til centrum af Amsterdam, og lige ved siden af havnen er der indkøbsmuligheder. Vi gik ud til en båd butik ½ times gang fra havnen, en meget stor butik, med alt hvad man kan bruge på en båd, det var let at blive fristet; men det lykkedes kun at købe lige det vi manglede. Vi tog derefter færgen til centrum og gik en tur i Red Light Distrikt. Der var mennesker overalt, en rigtig god stemning, alle beværtninger var fyldt, der var en lugt af hash overalt. Vi kom forbi vinduerne, hvor kvinder udstillede sig selv, det virker så forkert, at kvinderne bare er en vare, der skal sælges.

20/5 2023 S

Ved 9.00 tiden tog vi færgen over til centrum, vi ville finde et turist kontor for at få et kort over byen; men der hvor vi havde læst, det skulle ligge, blev der solgt billetter til turist bådene, vi fik så at vide, det nu lå inde på hovedbanegården, vi lige havde gået igennem. Vi opgav det, vi havde jo kort på telefonen.

Vi startede med at tage en kanal tur med en af turbådene, så vi fik et overblik over, hvad der er at se. Det var en rigtig fin tur på en time, hvor vi fik fortalt på hollandsk, tysk og engelsk, hvad vi sejlede forbi. Vi kom forbi mange husbåde, hvor vi fik fortalt, det var meget attraktivt at bo i dem, selv om mange af dem så meget forsømte ud.

Sejlturen gav os en ide om, hvad vi ville kigge nærmere på. Vi startede med at gå til det flydende blomster marked, hvor der var en lang gade med flydende boder, der har alle former for blomsterløg, frø mv., der var enkelte boder med buketter af tulipaner. Efter dette kom vi forbi et kæmpe brugt tøjs marked, hvor der også var diverse turist souvenirs. Vi kom forbi Rembrandts museet, og gik videre mod The national maritime museum, hvor der lå et flot gammelt skib. Ud til museet gik vi langs en kanal, hvor der var et dejligt grønt område, hvor man kunne komme lidt væk fra byens hektiske liv; men samtidig se på deres flotte gamle huse. Der er mange smalle høje huse langs kanalen, fordi det dengang, de blev bygget, var billigere i skat, jo smallere de var ud mod kanalen, til gengæld blev de høje og lange ind mod land.

Solen skinnede fra en skyfri himmel, så vi blev enige om, at besøge museet dagen efter, hvor de lovede flere skyer. Vi gik videre langs kanalen og kom forbi nogle gamle hollandske skibe, nogle af dem beboet. Der er hele tiden flotte gamle bygninger at se på, og mange cyklister, jeg tror Amsterdam overgår København. Der er ingen der bruger cykelhjelm her. Det virker heller ikke til at færdselsreglerne gælder cyklister, de kører gladelig over for rødt.

21/5 2023 S

Vi startede med at gå til Anne Frank museum, hvor vi igen kom igennem Red Light District, nu om formiddagen, så der var ikke så mange mennesker. Da vi kom ud til Anne Frank museum, var der en meget lang kø uden foran, og da vi læste om det, stod der, man helst skulle have bestilt billet i forvejen, så vi opgav, og gik videre til det national maritime museum. Det var bestemt et besøg værd. Vi kunne gå rundt på, det flotte skib, der viste sig at være en tro kopi af et gammelt skib ” East indiaman Amsterdam” fra 1700 tallet. Vi blev sendt på en virtuel historisk rejse i tiden, speciel oplevelse. Vi fik set på gamle søkort og skibs modeller mv. rigtig flot sat op og med audio guide på engelsk, vi fik snildt brugt 3 timer derinde.

Da vi var tilbage sidst på eftermiddagen fik vi planlagt den videre rute.

Fra Cuxhaven til Norderney og Leeuwarden(Holland)

10/5 2023 S

Vi blev en dag mere i Cuxhaven, da det var regnvejr og meget tåget. Vi kunne komme en tur i byen mellem bygerne. Vi fik set på tidevandtabeller mv. og fik planlagt næste dags sejlads.

11/5 2023 S

Vi stod op kl. 05:30, hvor det var tæt på højvande og vi ville få medstrøm de første timer.

Det var en noget urolig sø, og meget diset, så vi måtte have vores radar tændt, der var ingen vind, så det blev forn motor, heldigvis var der 2 knobs medstrøm, så vi sejlede omkring 8 knob.

Der kom vind over middag, så vi kunne få sejlene op; men der var det desværre modstrøm; men kun omkring 1 knob. Vi nåede Norderney 17:30 og fik en fin plads med læ i cockpittet.

12/5 2023 S

Vi fik set en stor del af Norderney. I den vestlige ende, er der plastet godt til med hoteller, og en pæn stor turistby med diverse souvenir butikker, cafeer og restauranter. Hele nordsiden af øen er en lang sandstrand; men der var nu ikke nogen i vandet, vand temp. 12 grader. Der er flere stier og grønne områder på øen. Om eftermiddagen var der levende musik i en park, hvor mange sad i de specielle topersoners bænke med tag over – strandkurv kaldes de. Vi var heldige med vejret, sol fra en skyfri himmel, men det blæste en del, heldigvis havde vi både læ og sol i cockpittet.

Det er en dejlig havn med gode faciliteter, 23 £ pr. nat plus strøm 1€/KWh

13/5 2023 S

Vi stod igen op kl. 05:30 hvor det var højvande, så vi ville få medstrøm de første 5-6 timer. Denne gange var det til sol fra en skyfri himmel, og vores ynglings vind agten for tværs og halvvind, hvor heldig kan man være. Det var godt vi kom tidligt afsted for selv om, det var højvande, var vandstanden ikke så høj, og vi skulle forbi et område nord vest for øen, hvor det var meget lavvandet. Da vi var henover området viste dybde måleren kun 40 cm. vand under kølen, vi kom igennem uden problemer. Vi fik en skøn sejlads og nåede sejlrenden indtil Lauwersoog kl. 14:30, indgang til den stående masterute. Da vi sejlede ind til for bassinet ved slusen, blev vi lige nød til at bakke for en færge, der lige synes den skulle ud, inden vi kom ind; men da vi var inde igen, kunne vi sejle direkte ind i slusen, og blev sluset ca. en meter ned.

Vi sejlede ind i den havn, der ligger lige efter slusen og fik en fin plads med læ og sol i cockpittet J

14/5 2023 S

Vi sejlede kl. 9.00, det er godt markeret, hvor vi skal sejle, vi kom igennem en sluse efter ca. en times sejlads, vi slusede ca. en halv meter op. Vi kom under 10 broer, det fungerede rigtig fint, man kalder bromanden op på VHF radioen, der er et skilt før slusen, hvor der står hvilken kanal, og så gik der kun ca. 5 min., før broen begyndte at gå op, og vi kunne sejle igennem. Vi sejlede igennem Dokkum, en rigtig hyggelig by, ved to af broerne i byen, blev der hejst en træsko ned, hvor vi skulle ligge et beløb (3,5 og 5 €), der stod på et skilt uden på broen.

Vejret var fint sol, lidt skyer og kun lidt vind, vi sejlede igennem Friesland, hvor landskabet er præget af landbrug med køer og får, et smukt grønt område. Der er mange rigtig flotte huse, og haver. Der er nu noget særligt ved at sejle på kanaler især her om foråret, hvor alt lige er sprunget ud, og der er en fantastisk fuglesang, og mange flotte ænder med ællinger på kanalen. Alle vi møder er meget imødekommende, og man hilser på alle man møder.

Broerne holder lukket mellem 12-13, så vi kunne lige så god finde et sted at ligge os ind; men nej så nemt skulle det ikke være, vi støtte på grund et par gange, inden vi fandt et sted.

Inspireret af vores gode venner Kirsten og Henrik, lagde vi os i byen Birdaard mellem to broer, hvor vi kunne se, der var vand nok. Vi tog en runde rundt i byen og op langs kanalen, en hyggelig lille by, tænker det er en forstad til Leeuwarden, der var lige en god bager og et hotel der havde åbent for udskænkning. Det var søndag, med børn der legede i haverne, det virkede meget idyllisk. Husene langs kanalen har deres egen båd bro og haver lige ned til kanalen. Da vi lå tæt på en havn med faciliteter, vi kunne benytte, blev vi krævet 8£ for at ligge der en nat

15/5 2023 S

Vi sejlede kl. 9.00, da broen åbnede. Det var en skøn morgen sol med lidt skyer, der var ikke en vind, så man kunne se træer spejlede sig i vandet. Der var et langt stykke uden broer; men da vi nærmede os Leeuwarden kom broerne, men igen gik det fint med at komme igennem. Vi har købt et nyt kort over kanalerne (havde ellers lånt et fra 2018) og der var beskrevet en havn midt i byen tæt på centrum, så vi tænkte, det kunne være fint at ligge der. Da vi kom til havnen, var det kun pladser langs kanalen, og vanddybden var meget lav, samtidig med vi skulle holde øje med masten ikke ramte træerne. Vi fandt et sted, hvor vi lige kunne komme ind, dog ikke uden at maste toppen lige ramte de yderste grene af et træ; men det gik. Vi lå fint lige i centrum op til en park og med udsigt ud over centrum af byen. Der var bare et problem, vi skulle betale med en app, vi ikke kunne få installeret på vores telefon, og da vi også var bekymret over vanddybden (10-20 cm vand under kølen), besluttede vi os til at gå en tur her i centrum af byen, og så sejle videre til en havn lige uden for byen. Efter at være kommet under 12 broer fra vi sejlede fra Birdaard, ankom vi til en havn i industrikvarteret uden for Leeuwarden 15.30 tiden, ikke nær så charmerende som den første; men her var vand nok under kølen og en havnefoged, vi kunne betale til, og så kom vi til at ligge foran en hollænder vi flere gange har mødt på turen. Der var ikke så langt til et supermarked, så vi kunne få handlet ind, det småregnede, så det blev bare til hygge i båden.

Kielerkanalen til Cuxhaven

4/5 2023 S

Vi vågnede op til en dejlig morgen i Lake Flemhude. Inden vi sejlede, ventede vi lige på et par store container skibe sejlede forbi, så vi kom til at sejle efter dem. Det blev en rigtig dejlig kanaltur, sol fra en næsten skyfri himmel i grønne omgivelser med svaner, der svømmede omkring os. Vi følte os hensat til vores tur i 2010 gennem kanalerne.

Vi kom til Rendsburg til frokost, hvor vi fik en god plads i havnen tæt på byen.

Vi kom hurtigt i snak med et par fra Holland, der er på vej til Skandinavien. Dirk og Inge. De har solgt hus og stoppet med arbejde, og vil sejle rundt i Danmark og landene omkring Østersøen. Vi fik en hyggelig eftermiddag sammen, hvor de gav os råd om Holland og vi gav dem råd om Danmark og den Svenske østkyst

5/5 2023 S

Vi fik handlet og set en del af byen, en rigtig hyggelig by med mange gamle huse, om eftermiddagen var Per over på hollændernes båd og hjælpe med at få installeret noget på deres computer.

6/5 2023 S

Vi besluttede at blive en dag mere, da det havde regnet hele natten, og så ud til at blive ved, og så var det koldt 7-8 grader. Det stoppede heldigvis med at regne, og Per fik taget nogle billeder at byen.

Vi blev inviteret over til rødvin hos hollænderne, og snakken gik.

7/5 2023 S

Vi sejlede kl. 9.00 tiden, og kom igennem den anden halvdel af Kielerkanalen. Vi oplevede et par gange at skulle vente på de store containerskibe skulle passere hinanden. Vi sejlede forbi mark og skov, hvor vi rigtig kunne nyde at alt nu er sprunget ud.

Vi nåede slusen ved Brunsbüttel ved 15.30 tiden, vi var i tvivl om, vi skulle ligge os i havnen inden slusen; men da vi så den, så den ikke så tiltalende ud, og den er beskrevet som meget urolig. Så vi ventede ca. ½ time på slusen skulle åbne, og sejlede mod havnen der ligger uden for slusen, det var højvande, så vi kunne komme ind til havnen. Det er en rigtig hyggelig havn med fine faciliteter og kun 16 € med strøm for at ligge der.

Der stod beskrevet, at det kunne mangle vand i havnen; men det ikke var et problem, da bunden var af silt (blød bund), som man bare vil synke ned i. Vi oplevede om aftenen, at båden stod på bunden og hældte meget til bagbord; men vi fik da sovet uden at bemærke det ydereligere.

8/5 2023 S

Vi kunne først sejle ved 14 tiden, da vi ikke kunne komme ud før pga. lavvande. Så vi gik en lang tur i byen. Det er ikke nogen stor by, der er kun et lille område med butikker; men en flot by, hvor en kanal løber igennem, vi gik af stier, hvor vi kom forbi parcel huse, hvor vi kunne nyde deres utrolig flotte haver.

Da vi kom tilbage til havnen, lå vores båd meget skævt, det var lavvande, og vi kunne nu rigtig se, hvor lidt vand, der var i havnen. Så snart tidevande var vendt, og der var 30 cm vand under kølen, turde vi godt sejle ud, og der var ingen problemer med at komme ud. Da vi kom ud på Elben som var noget urolig pga. af tidevandsstrømmen og vinden var mod hinanden, Vi krydsede trafikruten. hvor vi ikke må sejle, der var mange containerskibe og en meget urolig sø, så det var med at holde tungen lige i munden. Det gik fint, vi havde 3 knobs modstrøm; men heldigvis rygvind. Vi satte kursen mod Cuxhaven, og var der ved 18.00 tiden. Vi fik en god plads i Jachthafen Cuxhaven (der er 3 havne i Cuxhaven), her er rigtig fine faciliteter (23 € for en nat med strøm). Her er en rigtig flink Havefoged som taler noget engelsk.

9/5 2023 S

Vågnede op til en dejlig dag med solskin og op til 20 grader, så der blev vasket, der var vaske maskine i havnen, tøjet blev tørret på båden. Vi var rundt i byen både formiddag og eftermiddag, en flot by med virkelige flotte huse, og så alt det grønne her i foråret.

På vej – Kielerkanalen

30/4 P

Så kom vi af sted. Kl 15:30 blev fortøjningerne kastet og kursen sat mod
Skansehage. Godt en time senere kastede vi anker. Men ingen langtur uden
udfordringer. Da jeg var i gang med at lave mad, kom der pludselig ikke mere
vand ud af vandhanen. Vandpumpen strejkede, og det var ikke engang første
maj. Efter aftensmaden tømte jeg kistebænken, hvor vandpumpen sidder, og
kistebænken er fuld – helt fuld. 2 cykler og en masse fortøjninger gør, at
man skal pakke den rigtig godt for at kunne lukke låget. Nå men tømt blev
den, og en enkelt dask på presostaten (relæet der starter pumpen) gik den i
gang igen.

1/5 P

Kl 8:30 lettede vi anker og satte kurs mod Langør på Samsø. En fin sejltur
hvor vi havde vind nok det meste af turen. Dog skete der det, at en af
skufferne i kabyssen (køkkenet) røg ud, og trak skruerne til låsen med ud,
så den ikke kunne låses og holde sig på plads. Kl 16:30 kastede vi anker ved
Langør. Ja så virkede vandpumpen ikke igen. NU kunne det være nok. Jeg tog
mig sammen tømte kistebænken igen og skiftede pumpen. Heldigvis havde jeg
købt en ny. Skuffen fik en ny lås med kraftigere skruer. Derudover blev
skuffen tømt for nogle af de tunge ting, som vi ikke bruger så tit. Nu håber
vi den nye lås holder.

2/5 P

Efter et dejligt brusebad med vand fra den nye pumpe, der giver mere vand
end den gamle, lettede vi kl 07:30 anker og satte kurs mod Spodsbjerg på
Langelands østside. Jeg sendte en mail til Pantaenius om at vi forlod Dansk
toldområde senest den 15/5, så vi ikke skal betale forsikringsafgift (1 % af
bådens værdi hvert år) Vi anduvede Spodsbjerg havn kl 17:45, vi fik fortøjet
med lidt besvær, da vinden blæste med 15 Kn (7 m/s) på tværs, men ind kom
vi. Betalingsautomaten virkede ikke, men man kunne betale på en hjemmesiden
(200kr) en relativ høj pris men incl. Strøm, så vi fik tændt for elvarmen om
bord.

3/5 P

Kl 8:30 kastede vi fortøjningerne og satte kurs mod Kieler kanalen. Den
første del af turen havde vi fin vind, men den forsvandt over middag, så de
sidste timer var for motor. Kl 16:30 kom vi gennem slusen og sejlede de ca.
6 sømil til en dejlig ankerbugt, hvor vi lå helt alene.

Den gamle amtmandsgård i Rendsburg

Marinaen Rendsburg

Gås på sko shopping

Det jødiske hus Rendsburg

Model af Rendsburg 1650