Fra Groix, Golf Du Morbihan

26/6 23 S

Kodiak sejlede om morgenen, de skulle have ordnet noget på fast landet.

Vi smurte madpakke og gik en tur sammen med Frits og Kirsten. Vi gik nu af en vandrerute mod øst langs kysten til Loc Maria og videre langs sydkysten. Så nu har vi gået hele øen rundt.

Kyststrækningen på østsiden er ikke præget af så høje klipper, der er mest sandstrand. En rigtig flot gå tur. Vi sluttede af med en dukkert ved ”vores” lille strand tæt på havnen.

27/6 23 S

Både Su-per og Hannah sejlede kl. 9 med kurs mod Port-Louis kun 5,8 sømil, på et helt blankt hav. Vi skulle møde Christian på havet (det er Frits og Kirsten, der kender ham og Per har snakket med ham på havnen i Nykøbing), han er ved at sælge sin båd hernede, og skulle ud at vise en køber båden. Kristian har boet i området, men bor nu i Danmark. (Hans far er fransk og bor hernede, hans mor var dansk).

Vi mødte ikke Christian i båden; men en stor flok delfiner, der i lang tid legede omkring vores både, dejligt. Vi nåede havnen kl. 11 og mødtes med Christian, der regner med, han har solgt båden.

Om eftermiddagen gik jeg en tur til InterMarche lidt uden for byen ca. 3,4 km fra havnen, jeg gik efter Organic maps og blev ledt ad nogle små stier, en hyggelig tur. Per fik chekket motoren imens.

Vi fik også gået en tur rundt i Port-Louis, der er en lille hyggelig by med små gader, mange flotte huse, og små hyggelige butikker

Om aftenen var vi alle oppe at spise på en rigtig hyggelig restaurant med super lækker mad, og Per fik endelig østers.

28/6 23

Christian der er i bil herned kørte os en tur op langs floden, hvor vi bl.a. kom til en ”båd kirkegård”, hvor man kan se mange træbåde efterladt i floden. Ud for stedet blev der opført teater med en scene lige ud til floden. Vi kørte videre til Hennebont, og gik oppe på ”La porte Brorec”. En flot tur, hvor vi også kom lidt ud på landet.

Vi sluttede af i et stort super marked E.Leclerc.

Christian kørte herefter videre til sin far. Det har været rigtig hyggeligt at lære Christian at kende, han er altid klar med en frisk bemærkning, og i hans selskab keder man sig aldrig

29/6 23 S

Vi stod op til gråvejrsdag med byger, så det var oplagt at tage på Citadellet, hvor der er museum, både ”Musee National de la Marine” og ”De la Compagnie des Indes. Virkelig et besøg værd, der var gjort meget ud af udstillingerne med små bitte figurer, vi fik en elektronisk guide på engelsk, der på fin vis førte os tilbage i historien til 15-1700 tallet.

Kirsten og mig fik en aftale med en frisør midt i byen, det var nu tiltrængt at få klippet lokkerne. 21 € for at blive klippet, det var til at klare.

30/6 23

Om formiddagen var vi på et stort marked i byen, hvor vi fik købt grønt, altid hyggeligt at gå på deres markeder.

Om eftermiddagen tog vi færgen til Lorient, for at se på de store bunker, der under 2.verdenskrig blev brugt af tyskerne til deres ubåde. Der er nu museum. Vi kom nu til en anden del af Lorient, havne kvarteret, et noget trist og forsømt område. Der skulle være koncert, så der var mange mennesker på området ved bunkeren. Vi kom forbi havnen, hvor de store både til jorden rundt kap sejladsen havde havneplads ”Base de Sous-Marin”. Museet var en lidt dyster oplevelse, men spændende at se/læse om de historiske begivenheder.

Da vi kom tilbage til Port-Louis gik vi i byen og spiste, vi fik boghvede pandekager med fyld en speciel ret her i Bretagne, det smagte rigtig godt, og så flottede vi os med is deserter, store og flotte. Det er noget billigere at gå ud at spise her for en person 175 kr. med vin.

1/7 23 S

Vi sejlede kl. 10 med kurs mod Quiberon, der ligger yderst på en halvø ca. 25 sømil mod syd øst. Det var sol i Port Louis, men så snart vi kom ud på havet blev det diset. Vi havde en fin sejlads, det meste af turen en halvvind, i starten var der ikke så meget af den; men til sidst, hvor den var imod ca. 8 knob. Desværre ingen delfiner, men jeg så rygfinnen af en klumpfisk.

Vi nåede en anker bugt nordvest for havnen Port Haliguen kl. 15, der så ud til at give godt læ, og der var ikke nogen problemer med at få ankeret til at gribe fat.

Hannah kom ca. en time efter og lagde sig ved siden af os.

Vi fik en fin nat for anker selv om det blæste en del; men vi lå nogenlunde roligt, da vi var i bølge læ.

2/7 23 S

Vi tog gummibåden ind til havnen for at se, om der skulle være en dingy (gummibåd) ponton; men vi fik at vide, vi ikke måtte ligge der, når vi ikke lå ved en af deres moorings bøjer (dem skal man betale for). Så vi sejlede ind til en lille strand og lagde vores gummibåd der, vi skulle bære den et godt stykke op, da det var lavvande. Vi fandt op til et supermarked i en lille hyggelig by Kermorvan et par kilometer fra havnen, og fik provianteret godt, da vi har planer om at skulle ligge for anker nogle dage.

Om eftermiddagen tog vi en gå tur langs den nordlige del af halvøren, en flot gåtur forbi mange små strande omgivet af klipper.

3/7 23 S

Vi vågnede op til regnvejr og kunne se, det ville fortsætte. Vejrudsigterne var noget uenige om, hvor længe det ville regne, men alle sagde vinden ville tage meget til sidst på dagen, og især der hvor vi lå.

Vi var i tvivl, om vi skulle sejle ind til ”Golf Du Morbihan”, der er et stort natur reservat, hvor man sejler ind af et smalt stræde, hvor der kan løbe en strøm på op til 9 knob, så det er med at time det helt rigtigt, og vinden skal absolut ikke være mod strømmen. Vi sejlede så vi lige kunne komme på det rette tidspunkt ved slack water (mellem lav og højvande). Vinden tiltog da vi kom fri fra læ, og det regnede fortsat kraftigt, så vi blev enige om i stedet at sætte kurs mod La Trinitè, der ligger lidt op af en flod, hvor vi kunne se, der vil være læ, for den kraftige vind, der ville komme.

Vi nåede havnen kl. 13.30 og var heldige, der var plads til både Su-per og Hannah, det var ellers en meget fyldt havn.

Først ved 16.30 tiden kom solen, og vi kunne komme en tur i byen. Der var en hyggelig havnepromenade med mange restauranter, og så en gammel bydel igen med flotte gamle huse. Området er i udkanten af La Trinitè

4/7 23 S

Vi sejlede kl. 11.30 med kurs mod ”Golf Du Morbihan”, nu var vejret til det, sol fra en skyfri himmel, og vi havde timet det, så vi skulle være ved indsejlingen kl. 13.30. Vi havde en fin tur derhen kun ca. 10 sømil. Der var andre både på vej ind, så vi tænkte vi havde timet det rigtigt. Selvfølgelig øgedes vinden, da vi sejlede ind ca. 10 m/s i ryggen. Selv om vores kortplotter sagde, der skulle være medstrøms, havde vi modstøm, måske fordi vind og strøm havde hver sin retning? På et tidspunkt havde vi 4 knobs modstrøm, vi så båden foran os sejlede sidelæns. Vi kom igennem og fandt den ankerplads, vi havde udset ved den sydlige ende af øen Ile Aux Moines, den største af de 60 øer, der er i natur reservatet. Vi troede, vi var kommet i strøm læ; men der var indimellem rigtig meget strøm, og vi kunne høre vores kæde kørte henover en klippe, og når færgerne sejlede forbi gav det nogle store dønninger. Vi tog gummibåden for at se nærmere på de moorings bøjer, der lå i bugten, og spurgte nogle i en lille motorbåd, om de vidste, om vi kunne fortøjer til dem. De fortalte, at hvis der var numre på, var de private, og der var numre på dem alle, og der var kun få ledige. Om aftenen kom der nogle både og lagde sig ved de ledige bøjer, undtagen den lige ved siden af os, fordi der ikke var noget øje at fortøjre til. Vi fandt nogle gamle fortøjninger og lavede en løkke, vi kunne få rundt om moorings bøjen, det lykkedes vha. bådshagen. Der var kommet en katamaran før os, der havde prøvet, og der var bifald fra dem, da det lykkedes for os. Vi fik en rolig nat ved moorings bøjen.

5/7 23 S

Vi tog gummi båden i land og gik en tur langs østsiden af øen, der var en fin sti langs kysten, hvor vi kunne se til nogle af de andre øer. Der er moorings bøjer alle steder, hvor det er muligt, og der er rigtig mange både i området. Det var en flot tur mest igennem et krat af bregner, vi kom forbi flere strande. På vejen tilbage kom vi igennem Le Bourg byen på øen, der er en rigtig hyggelig lille by, vi gik af hoved vejen tilbage, der er en smal vej, med flotte gamle huse bygget af sten og med et væld af blomster på begge sider af vejen.

Hannah kom ved 16.00 tiden og vi tog imod dem i gummibåden, og heldigvis var moorings bøjen ved siden af os blevet ledig, så vi kunne hjælpe dem på plads der.

Vi nød en skøn aften med helt blankt vand, vi kunne bruge meget tid på at observere de både, der sejlede forbi, hvor de kommer igennem en meget strømfyldt strækning, nogle kunne få rigtig meget fart på i medstrøm, og når strømmen ikke lige var med, kunne vi se de sejlede sidelæns.

6/7 23 S

Vi tog igen gummibåden i land og gik en tur sammen med Kirsten og Frits på vest siden af øen også en rigtig flot tur, hvor vi kom forbi nogle gravsten og nogle bauta sten, der stod i en hestesko. Der var et lille museum ved siden af, desværre var beskrivelserne kun på fransk, men vi fik da det ud af det, at man ikke med sikkerhed vidste, hvorfor man havde stillet bauta stenene som de stod, de blev vurderet til at have stået der i 5000 år før vores tidsregning. Vi gik til Le Bourg, hvor vi fandt en hyggelig italiensk restaurant. Vi gik igen tilbage af vejen midt på øen. Det var en meget lummer dag, så på trods af meget strøm, tog vi en dukkert, hvor vi hele tiden holdt fast i badestien for ikke at blive taget af strømme.